Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

Gęsina na św. Marcina – Kulinarne podróże Cechowej

10 listopada - 16:00 / 30 listopada - 17:00

DZIEŃ ŚW. MARCINA OBCHODZIMY 11 LISTOPADA, CHOCIAŻ NA WĘGRZECH ZACZYNAJĄ ŚWIĘTOWAĆ WCZEŚNIEJ. MY TEŻ ZACZYNAMY DZIEŃ WCZEŚNIEJ A DO TEGO DŁUŻEJ, BO DO KOŃCA LISTOPADA. DRODZY I SZANOWNI CECHOWICZE, ZAPRASZAMY WAS NA wydarzenie z cyklu “kulinarne podróże cechowej” Gęsina NA ŚWIĘTEGO MARCINA!

Święty Marcin z Tours to postać bardzo ciekawa. Jest patronem dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii, kapeluszników, kowali, krawców. Jakby tego było mało, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów, właścicieli winnic, żebraków i żołnierzy. Urodził się w Panonii w starożytnej prowincji rzymskiej położonej między Sawą a Dunajem. Gdzie dokładnie? nie wiadomo.  Dzisiaj są to tereny zachodnich Węgier, wschodniej Austrii, północnej Chorwacji, Słowenii oraz północno-zachodniej Serbii. Towarzyszył cezarowi Julianowi Apostacie w wyprawie do Galii przeciwko germańskim plemionom łupiącym te tereny. Był wówczas zwyczaj, że żołnierzom w przeddzień bitwy, dla zwiększenia morale, dawano podwójny żołd. Wówczas to Marcin poprosił zamiast żołdu o zwolnienie go ze służby w wojsku. Rozgniewany tym dowódca kazał go aresztować. Marcin poprosił wtedy, aby pozwolono mu do bitwy pójść bez broni w pierwszym szeregu, a on walczyć będzie jedynie znakiem krzyża. Następnego dnia Germanie poprosili jednak o pokój.

Skąd wziął się zatem zwyczaj aby to właśnie gęsina celebrowała święto Marcina? Legenda głosi, że po śmierci biskupa Tours w 371 roku, kapłani i wierni pragnęli, aby Marcin przejął jego godność. Żeby go do tego skłonić użyto wybiegu: jeden z mieszczan pojechał do świętego z prośbą o przyjazd do miasta i uzdrowienie chorej żony. Kiedy tylko Marcin pojawił się w mieście, jego mieszkańcy siłą przywiedli go do katedry, błagając o przyjęcie godności biskupa. Ten chciał odmówić i ukrył się a jego kryjówkę zdradziła swoim gęganiem gęś.

W związku z owym zwyczajem, nasz szef kuchni wraz z załogą przygotował kilka wspaniałych potraw z gęsiny:

🥪 RILLETTES Z GĘSINY – czyli chleb żytni naszego wypieku podany z mięsem gęsi przygotowanym metodą podobną do confit. Gotowanym w gęsim głuszczu przez kilka godzin w niskich temperaturach. Do tego karmelizowana gruszka i tymianek • 26

🍜 ROSÓŁ NA GĘSINIE – podany z pieczonymi warzywami, świeżym majerankiem i pierożkami z farszem z borowików • 18

🍗 GĘŚ PIECZONA – absolutny majstersztyk, udo z gęsi z blinami pszennymi, pieczoną dynią glazurowaną miodem, w sosie z aronii, cydru i gorzkiej czekolady podana ze śliwką w occie • 57

🥐 ROGAL ŚWIĘTOMARCIŃSKI – upieczony z ciasta półfrancuskiego, wypełniony nadzieniem z białego maku z dodatkiem orzechów, rodzynek i migdałów • 14

Od środy do soboty nasza kuchnia działa do 23.30 a my otwarci jesteśmy do północy. Stanowić  będzie to dobrą okazję aby skosztować dań z nowej jesiennej karty a jeśli komuś przyjdzie pomysł potańczyć, może zawsze odwiedzić Zmianę Klimatu! _______________________________________________________________
🌍 Restauracja Cechowa, ul. Warszawska 6
(lub Niedorzeczny Przesmyk Járy Cimrmana 1)
📩 Rezerwacje: 85 722 29 16

Szczegóły

Start:
10 listopada - 16:00
Koniec:
30 listopada - 17:00
Wydarzenie Tagi:
, , , , , , ,