Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

Tutejsza Kuchnia w Cechowej: Zaguby, Wereszczaka, Marcinek

9 maja @ 16:00 - 12 maja @ 19:30

Wiadomo nie od dziś, że moje jest najmojsze, a jak to coś nie dość że moje to jeszcze tutejsze to już w całym świecie najlepszego nie znajdziesz! Rzecz się tyczy krajobrazów, zapachu powietrza, gościnności, urody kobiet, a w szczególności kuchni!
Podążając za tą myślą zapraszamy w nasze skromne Cechowe progi na spróbowanie kilku tutejszych specjałów, które szef naszej kuchni – Jacek specjalnie na te okazje przygotował!

🍽 Wereszczaka – to niegdyś bardzo popularne danie na ziemiach Polski i Litwy Jacek wynalazł w książce kucharskiej traktującej o daniach kuchnia staropolskiej, występowało albo jako potrawa jednogarnkowa, albo (tak jak w naszym przepisie) – zupa z wieprzowymi polędwiczkami

🍽 Zaguby – to potrawa klasyczne podlaska, są to zawijańce z ciasta pierogowego faszerowane ziemniakami i boczkiem, podane z kwaśną śmietaną i ogórkami małosolnymi.

🍽 Marcinek – bardzo delikatne i lekkie wielowarstwowe ciasto, które razem z sękaczem stanowi stały element deserowego stołu na podlaskich weselach, chrzcinach i innych rodzinnych uroczystościach.

#########################

A jak tutejsza kuchnia, to i na pewno polecamy tutejsze piwo od Browar Waszczukowe z pobliskiej Czarnej Białostockiej! A jest w czym wybierać!

Waszczukowe klasyki:
👉 Desitka – chmielone po czesku, jasne piwo dolnej fermentacji
👉American Pils – chmielone po amerykańsku, jasne dolnej fermentacji
👉 Pszeniczne – jasne, pszeniczne piwo górnej fermentacji
👉 Dry stout – ciemne piwo górnej fermentacji

Warszczukowe rewolucje:
👉 Janusz Moczywąs – niemiecki jasny lager typu dortmunder export, który zdobył tytuł „carafta roku 208”
👉 Super Żubr – jasne piwo górnej fermentacji z dodatkiem trawy żubrowej
👉 Figlarna Bożena – sesyjne, mocno chmielone piwo górnej fermentacji z dodatkiem gruszki
👉 Łycha Zbycha – ciemne, dymione piwo górnej fermentacji
👉 Ruda Maruda – czerwone, chmielone po amerykańsku piwo górnej fermentacji
👉 Barbara Cwaniara – chmielone po amerykańsku pszeniczne piwo górnej fermentacji
👉 Grażyna Sprężyna – ciemne, górnej fermentacji z dodatkiem toffie

#########################

Cechowa Restauracja i Pub
ul. Warszawska 6, Białystok

Zapraszamy od czwartku do niedzieli (9-12maja)

Bezpłatne rezerwacje stolików (osobiście lub pod telefoniczne) 857 222 916

Szczegóły

Start:
9 maja @ 16:00
Koniec:
12 maja @ 19:30
Wydarzenie Category:

Organizator

Cechowa
Telefon:
857 222 916
Email:
biuro@cechowa.com.pl
Strona internetowa:
www.cechowa.com.pl

Miejsce

Cechowa
ul. Warszawska 6
BIałystok, Podlasie 15-063 Polska
+ Google Map
Telefon:
857 222 916
Strona internetowa:
www.cechowa.com.pl